20.06.2023

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken s-a aflat în China în prima vizita la nivel înalt din ultimii 5 ani a unui oficial american, o vizită cu trei obiective principale: stabilirea mecanismelor de gestionare a crizelor, promovarea intereselor SUA și ale aliaților și explorarea domeniilor de cooperare potențială.
„Dacă vrem să ne asigurăm că competiția pe care o avem cu China nu se transformă în conflict, primul pas este comunicarea”, a declarat Blinken.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping, la finalul vizitei oficialului american la Beijing, după ce întâlnirea nu figura ca sigură în programul lui Blinken, o incertitudine relevantă pentru gradul de tensiune în relațiile dintre cele două puteri.
Întâlnirea, care a avut loc la Marea Sală a Poporului din Beijing, a fost anunțată public doar cu o oră înainte de a avea loc.
„Cele două părți au făcut progrese și au ajuns la un acord asupra unor probleme specifice. Este foarte bine”, i-a spus Xi Jinping lui Anthony Blinken la începutul întâlnirii.
Liderul chinez a mai declarat că speră ca vizita lui Anthony Blinken ”să aducă mai multe contribuții la stabilizarea relațiilor SUA-China” și a precizat că „interacțiunile de la stat la stat ar trebui să se bazeze întotdeauna pe respect reciproc și sinceritate”.
Secretarul american de stat Antony Blinken a avut și o întâlnire cu Wang Yi, principalul oficial responsabil cu problemele diplomatice în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC) și cel care coordonează de fapt strategiile de politică externă ale Chinei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, discuțiile au fost deschise și sincere iar secretarul american de stat a insistat pe ”importanţa diplomaţiei şi a menţinerii deschise a canalelor de comunicare în toate problemele pentru a reduce riscul percepţiilor eronate şi a erorilor de calcul”.
Wang Yi a declarat că „percepția greșită” a Washingtonului despre China este „cauza principală” a declinului relațiilor dintre cele două părți și a cerut SUA să înceteze „suprimarea” dezvoltării tehnologice a Chinei.
„Trebuie să inversăm spirala descendentă a relațiilor dintre China și SUA, să promovăm o întoarcere pe o cale sănătoasă și stabilă și să găsim împreună calea potrivită pentru ca China și Statele Unite să coexiste în noua eră”, a spus Wang Yi.
El a mai spus că vizita lui Blinken a avut loc într-un „un moment critic în relațiile SUA-China, în care trebuie făcută o alegere între dialog sau confruntare, cooperare sau conflict”.
Din întâlnirile lui Antony Blinken cu oficialii chinezi a reieșit că partea chineză nu e dispusă la niciun compromis în legătură cu Taiwan-ul pe care îl consideră parte din China.