
Grecia va coordona viitoarea misiune europeană de protejare a vaselor comerciale în Marea Roşie. Decizia a fost luată la reuniunea miniştrilor apărării de la Bruxelles, după propunerea formulată de reprezentantul Atenei.
Operaţiunile se vor numi Aspides, care înseamnă „protector”, şi vor debuta cel târziu pe 19 februarie.
Ministrul grec al apărării, Nikos Dendias, a venit cu o propunere din partea Greciei, şi anume de a pune la dispoziţia misiunii Aspides, adică „scuturi”, Cartierul General al Operaţiunilor Europene din Larissa, pentru coordonarea misiunii maritime europene, cu scopul de a proteja vasele comerciale care navighează în Marea Roşie și care sunt ținta atacurilor rebelilor Houthi din Yemen.
Statele membre UE au aprobat propunerea și au argumentat că e nevoie de un răspuns comun la provocările privind ameninţările hibrid sau conflictele regionale şi pentru a opri acţiunile destabilizatoare ale rebelilor Houthi din Yemen, care ameninţă traficul maritim comercial din Marea Roşie.
Astfel, Grecia va coordona procedurile tactice ale misiunii maritime, respectiv controlul forţelor de la bord, coordonarea sau reorganizarea operaţiunii, planificarea tactică şi, în paralel, va participa la flota europeană cu fregata Hydra, alături de alte patru state europene, respectiv de Belgia, Franţa, Germania şi Italia.
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a spus la o conferinţă de presă, că misiunea Aspides este cu siguranţă o misiune importantă, în condiţiile în care modelul de afaceri al companiilor europene suferă foarte mult din cauza creşterii mari a costurilor de navigare spre Africa de Sud pentru a ajunge în Europa, afectând astfel costurile, preţurile dar şi inflaţia.
Scopul misiunii maritime europene este de a proteja navele, de a intercepta atacurile şi navele inamice şi, cu ajutorul unor sisteme de avertizare timpurie, de a proteja navele cargo din regiune, dar fără a exista intenţia de a participa la atacurile lansate de Statele Unite ale Americii asupra poziţiilor rebelilor Houthi, ci doar de a bloca atacurile asupra navelor.
”Capacităţile implicate de acţiunea Aspides vor fi proporţionale cu ameninţarea cu care ne vom confrunta şi nu vom desfăşura nicio operaţiune pe uscat, ci doar pe mare”, a precizat Josep Borrell, care şi-a exprimat totodată speranţa că planul european va fi lansat cel târziu pe data de 19 februarie.