
Statele Unite au afirmat că ultimele lovituri asupra ţintelor houthi din Yemen au fost „reuşite” şi au distrus rachete, depozite de arme şi sisteme de drone, potrivit unui oficial militar de rang înalt şi unui înalt oficial din domeniul apărării.
Oficialii americani, care au informat reporterii după operaţiunea de luni după-amiază, au declarat că loviturile „au obţinut efectul dorit”.
„Am observat un impact şi efecte bune în toate cele opt ţinte vizate, evaluând că am distrus, de fapt, rachete, sisteme de avioane fără pilot şi zone de depozitare a armelor”, a declarat oficialul american.
Un oficial de rang înalt din domeniul apărării, care a participat, de asemenea, la convorbire, a declarat că loviturile au „eliminat o capacitate semnificativă a rebelilor houthi”, dar a avertizat că aceştia au încă arme suplimentare pe care le pot folosi pentru a trage asupra căilor maritime internaţionale din Marea Roşie şi Golful Aden.
Pentru prima dată, SUA au lovit, de asemenea, o instalaţie de depozitare subterană folosită de rebelii houthi, despre care se estimează că ar conţine „armament convenţional mai avansat”, inclusiv rachete şi drone de atac unidirecţionale.
Statele Unite au numit operaţiunea împotriva rebelilor houthi din Yemen „Operaţiunea Poseidon Archer”, au declarat doi oficiali americani.
Denumirea operaţiunii sugerează o abordare mai organizată, formală şi potenţial îndelungată a operaţiunilor din Yemen, unde SUA au lovit infrastructura houthi.
Gruparea rebelă houthi, susţinută de Iran, a promis că va continua să atace navele comerciale care traversează Marea Roşie şi Golful Aden.
SUA au lovit, de la 11 ianuarie până acum, de şapte ori ţinte houthi în Yemen, la operaţiuni participând şi armata britanică. Primul val de lovituri, în care cele două ţări au vizat aproximativ 30 de locaţii din zona controlată de rebelii houthi, a marcat începutul operaţiunii Poseidon Archer, a declarat un oficial.
Atacurile au vizat drone de atac unidirecţionale, rachete balistice antinavă, rachete de croazieră antinavă şi alte arme, SUA încercând să stopeze capacitatea rebelilor houthi de a ataca navele de pe căile maritime internaţionale.
Oficialii americani au subliniat că Operaţiunea Poseidon Archer este separată de Operaţiunea Prosperity Guardian, care este o coaliţie defensivă a naţiunilor ce au angajat mijloace navale şi personal militar pentru a consolida securitatea în Marea Roşie.
Unele dintre cele peste 20 de naţiuni din coaliţie, inclusiv SUA şi Marea Britanie, au interceptat în mod repetat drone şi rachete lansate dinspre zonele controlate de rebelii houthi din Yemen.